Εισαγωγή στην
Β′ προς ΤΙΜΟΘΕΟΝ
Επιστολή

Η Β′ επιστολή προς τον Τιμόθεο είναι το 16ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης μία από τις τρεις «ποιμενικές επιστολές» (οι άλλες δύο είναι οι προς Α′ προς Τιμόθεο και η επιστολή προς τον Τίτο). Απευθύνεται στον Τιμόθεο, επίσκοπο της Εφέσου και σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση γράφτηκε από τον Παύλο.

Πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η επιστολή δεν γράφτηκε από τον Παύλο αλλά από κάποιον ανώνυμο μαθητή του μετά τον θάνατο του Παύλου και την κατατάσσουν στις έξι «ψευδεπίγραφες επιστολές του Παύλου» ή «δευτεροπαυλικές» (οι άλλες είναι οι προς Εφεσίους, Κολοσσαείς, η Β′ προς Θεσσαλονικείς, η Α′ προς Τιμόθεο και η επιστολή προς τον Τίτο). Ο λόγος είναι ότι η γλώσσα, το ύφος και οι ιδέες διαφέρουν σημαντικά από τις άλλες δύο ποιμενικές επιστολές.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, ο Παύλος δίνει διάφορες συμβουλές στον Τιμόθεο ενώ αναφέρει ότι διαισθάνεται ότι το τέλος του είναι κοντά. Τέλος στον στ. 3,16 αναφέρει ότι οι γραφές είναι θεόπνευστες. Αυτός είναι και ο μοναδικός τέτοιος ισχυρισμός σε όλη την Βίβλο παρόλα αυτά έχει αποτελέσει πυλώνα του χριστιανισμού.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Δεκεμβρίου 2014