Εισαγωγή στην
Προς ΕΦΕΣΙΟΥΣ
Επιστολή

Η επιστολή προς τους Εφεσίους είναι το 10ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση γράφτηκε από τον Παύλο όταν αυτός ήταν φυλακισμένος (κατ' άλλους στη Ρώμη και κατ' άλλους στην Καισάρεια) μαζί με τις επιστολές προς Φιλιππησίους, Κολοσσαείς και Φιλήμονα, κάπου ανάμεσα στα έτη 60 και 62 μ.Κ.Χ.

Πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η επιστολή δεν γράφτηκε από τον Παύλο και την κατατάσσουν στις έξι «ψευδεπίγραφες επιστολές του Παύλου» ή «δευτεροπαυλικές» (οι άλλες είναι οι προς Κολοσσαείς, η Β′ προς Θεσσαλονικείς, οι Α′ και Β′ προς Τιμόθεο και η επιστολή προς τον Τίτο). Ο λόγος είναι ότι ο γλωσσικός χαρακτήρας και το ύφος της επιστολής δεν ταιριάζουν με αυτά των άλλων επιστολών αλλά από κάποιον του οποίου η σκέψη και οι ιδέες είχαν επηρεαστεί πολύ από τον Παύλο. Οι τελευταίοι τοποθετούν την συγγραφή της επιστολής ανάμεσα στο 80 και το 100 μ.Κ.Χ.

Άλλες ενδείξεις της μη γνησιότητας της επιστολής είναι ότι ο ενώ ο Παύλος είχε ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα στην Έφεσσο (μέχρι που εκδιώχθηκε όπως συνέβη και στην Αθήνα),

δεν αναφέρεται κανένα πρόσωπο γνωστό του Παύλου από την διαμονή του εκεί (όπως γίνεται σε άλλες επιστολές)
δεν αναφέρεται κανένα περιστατικό από την διαμονή του Παύλου στην Έφεσσο (όπως γίνεται σε άλλες επιστολές) και
φράσεις όπως «Διὰ τοῦτο κἀγώ, ἀκούσας τὴν καθ' ὑμᾶς πίστιν ἐν τῷ Κυρίῳ Ἰησοῦ καὶ τὴν ἀγάπην τὴν εἰς πάντας τοὺς ἁγίους» (στ. 1,15) δείχνουν ότι η επιστολή απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο δε γνωρίζει προσωπικά ο συγγραφέας της.

Τέλος, πολλοί μελετητές της Βίβλου θεωρούν ότι η επιστολή δεν απευθυνόταν στους Εφέσιους, αφού στα παλαιότερα χειρόγραφα ο πρώτος στίχος δεν είναι «τοῖς ἁγίοις τοῖς οὖσιν ἐν Ἐφέσῳ καὶ πιστοῖς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» αλλά «τοῖς ἁγίοις καὶ πιστοῖς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Αυτή είναι και η μοναδική αναφορά στην Έφεσο.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Δεκεμβρίου 2014