Εισαγωγή στο βιβλίο των
ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ Α′

Οι Μακκαβαίου (στα εβραϊκά: מכבים ή מקבים‎, Μακαμπίμ) ήταν οι ηγέτες της επανάστασης των Ιουδαίων κατά των Σελευκιδών και που έλαβε τον έλεγχο της Ιουδαίας, επέκτεινε τα σύνορά της και μείωσε την επιρροή του Ελληνισμού και του Ελληνιστικού Ιουδαϊσμού. Τα βιβλία των Μακκαβαίων είναι αυτοτελή έργα, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με τους αγώνες του Ματταθία και των απογόνων του. Συνολικά είναι τέσσερα: τα Μακκαβαίων Α′, Μακκαβαίων Β′, Μακκαβαίων Γ′ και Μακκαβαίων Δ&prime. Το κάθε χριστιανικό δόγμα θεωρεί άλλα βιβλία κανονικά και άλλα όχι, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

ΟρθόδοξοιΚαθολικοίΔιαμαρτυρόμενοι
Α′ Μακκαβαίωνκανονικόκανονικόαπόκρυφο
Β′ Μακκαβαίωνκανονικόκανονικόαπόκρυφο
Γ′ Μακκαβαίωνκανονικόαπόκρυφο
Β′ Μακκαβαίωναπόκρυφοψευδεπίγραφο

Το Α′ Μακκαβαίων γράφτηκε στα εβραϊκά από κάποιον που πιθανότατα πήρε μέρος στην επανάσταση αλλά το εβραϊκό πρωτότυπο δεν έχει σωθεί. Το βιβλίο καλύπτει την επανάσταση (175-134 π.Κ.Χ.) των Ιουδαίων κατά των Σελευκιδών του Αντίοχου Δ′ του Επιφανή όταν ο τελευταίος προσπάθησε να ελληνοποιήσει τους Ιουδαίους: απαγόρεψε την περιτομή, κατήργησε την τήρηση του Σαββάτου, έχτισε γυμναστήρια και επέβαλε στους προύχοντες των Ιουδαίων να θυσιάζουν σε είδωλα.

Ο Ματταθίας καλεί τους Ιουδαίους που είναι πιστοί στις ιουδαϊκές παραδόσεις να αντισταθούν στους εισβολείς αλλά και τους Ιουδαίους που καλωσόρισαν την ελληνική κουλτούρα. Οι τρεις γιοι του, Ιούδας Μακκαβαίος, Ιωνάθαν και Σίμων ξεκινούν αντάρτικο με σχετική επιτυχία. Μάλιστα το 165 π.Κ.Χ. ο Ναός ελευθερώνεται και εγκαινιάζεται ξανά, ώστε είναι δυνατό να ξαναγίνουν σε αυτόν θυσίες (το γεγονός αυτό γιορτάζεται κατά την εβραϊκή γιορτή Χανούκα (Hannukah)). Μετά τον θάνατο του Ιούδα, αναλαμβάνει αρχηγός των επαναστατών ο αδελφός του, Ιωνάθαν, και μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν αναλαμβάνει ο αδερφός του Σίμων.

Θεματικά το βιβλίο διαρθρώνεται ως εξής:

1 - 3 Η μακκαβαϊκή εξέργερση
3 - 9,27 Ηγεσία του Ιούδα
9,28 - 12 Ηγεσία του Ιωνάθαν
13 - 16 Ηγεσία του Σίμωνα
Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2014