Εισαγωγή στο βιβλίο της
ΓΕΝΕΣΗΣ

Το βιβλίο της Γένεσης είναι το πρώτο βιβλίο της Βίβλου και το πρώτο της Tanakh. Στα Εβραϊκά ονομάζεται בְּרֵאשִׁית‎, (μπερεσίτ), "εν αρχή", από την πρώτη λέξη του βιβλίου, ενώ το αγγλικό όνομα προέρχεται από το ελληνικό· Genesis.

Η παράδοση θέλει το βιβλίο, όπως και ολόκληρη την Πεντάτευχο, να την έχει γράψει ο Μωυσής, αλλά πλέον οι ειδικοί συμφωνούν πως το βιβλίο είναι ένα συνωθύλευμα παραδόσεων διαφορετικών πηγών (τριών ή τεσσάρων) και πρέπει να ήρθε στην τελική του μορφή μεταξύ 6ου και 5ου αι. π.Κ.Χ., ενδεχομένως κατ' απαίτηση των Βαβυλωνίων που απαιτούσαν έναν ενιαίο θρησκευτικό κώδικα για το υποτελές Ισραήλ.

Θεματικά το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη· την πρώιμη ιστορία του κόσμου (κεφ.1-9) και την ιστορία των Πατριαρχών (10-50). Αναλυτικότερα διαρθρώνεται ως εξής:

1 - 3 Η δημιουργία του κόσμου και οι Πρωτόπλαστοί και το Προπατορικό Αμάρτημα
4 - 6,4 Κάιν και Άβελ· Σηθ, Ενώχ και Νώε
6,5 - 10 Ο Κατακλυσμός του Νώε
11 Ο Πύργος της Βαβέλ
12 - 25 Αβραάμ
25 - 36 Ισαάκ και Ιακώβ
37 - 44 Ιωσήφ
45 - 50 Ο Ιακώβ στην Αίγυπτο

Είναι προφανές πως κανείς που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη Βίβλο δεν μπορεί να παραλείψει τη Γένεση, καθώς εδώ τίθενται οι βάσεις της ιουδαϊκής και μεταγενέστερα της χριστιανικής κοσμοθεώρησης· και ειδικά το Προπατορικό Αμάρτημα, που έγινε το επίκεντρο της χριστιανικής σωτηριολογίας. Περιέχει επίσης και τα βασικά στοιχεία της ιουδαϊκής κοσμολογίας, όπως ο διαχωρισμός του κόσμου σε τρία στρώματα: η Γη, ως επίπεδος δίσκος που επιπλέει σε νερό, οι Ουρανοί από επάνω και τον Κάτω Κόσμο από κάτω και όλα αιωρούμενα και διαχωρισμένα από τα ύδατα της κοσμογονίας από ένα διάφανο φράγμα (ο ουρανός θεωρούνταν πως ήταν μπλε λόγω των υδάτων τριγύρω· τα οποία ύδατα πλημμύρισαν τη Γη κατά τον Κατακλυσμό και έπεφταν ως βροχή).

Επίσης, αν και η Γένεση παρουσιάζει τον Θεό να δημιουργεί τον κόσμο εκ του μηδενός με το λόγο, σε άλλα σημεία μέσα στη Βίβλο (Ψλμ 73) διαφαίνεται μια παλαιότερη κοσμογονία, όπου ο Θεός καταστρέφει τα τέρατα του Χάους (χαναναιικές θεότητες, όπως η Θάλασσα, ο Θάνατος και ο Λεβιάθαν) για να επικρατήσει και να πλάσει τον κόσμο, κατά τα μεσοποταμιακά πρότυπα.

Στους χριστιανικούς κύκλους η Γένεση πρέπει να είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο, αν μη τι άλλο επειδή βρίσκεται στην αρχή και οι περισσότεροι το διαβάζουν πριν βαρεθούν και εγκαταλείψουν το εγχείρημα της ανάγνωσης ολόκληρης της Βίβλου. Τα πρώτα κεφάλαια του Βιβλίου έχουν μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, με συζητήσιμη επιτυχία, με τελευταία απόπειρα την ταινία "Νώε" που ενόχλησε αρκετά τους συντηρητικούς κύκλους των Η.Π.Α. για τις θεωρούμενες ανακρίβειές της.

Τελευταία ενημέρωση: 4 Ιουνίου 2014