Εισαγωγή στο βιβλίο της
ΡΟΥΘ

Το βιβλίο της Ρουθ είναι το όγδοο βιβλίο της Βίβλου και συνήθως είναι το εικοστό ένατο της Tanakh, αν και βρίσκεται εκτός του βασικού κανόνα. Στα Εβραϊκά ονομάζεται מגילת רות, (μεγκίλες ρους) "πάπυρος της ρουθ".

Τα γεγονότα που περιγράφονται εντοπίζονται μεταξύ των Κριτών και της βασιλείας του Σαούλ και του Δαβίδ. Το βιβλίο παραδοσιακά θεωρείται πως έχει γραφεί από τον Σαμουήλ, αν και είναι ανυπόγραφο, αλλά η θεματολογία του βιβλίου το τοποθετεί στην περσική περίοδο, μεταξύ 6ου και 4ου αι. π.Κ.Χ., όταν οι μικτοί γάμοι άρχισαν να γίνονται συνηθέστεροι. Ειδικότερα η εμπλοκή των Μωαβιτών είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, δεδομένου πως η Βίβλος δεν είναι διόλου φιλική προς αυτούς, οπότε το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του Ισραήλ στις άλλες εθνότητες.

Η ιστορία της Ρουθ είναι σχετικά απλή. Σε μια περίοδο λιμού ένας Ισραηλίτης μετοίκησε στη Μωάβ και όταν πέθανε τα παιδιά του παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες. Ο Μααλών παντρεύτηκε τη Ρουθ, αλλά αργότερα πέθανε κι αυτός και ο αδελφός του και όταν η πεθερά τους αποφασίζει να επιστρέψει στο Ισραήλ, οι δύο Μωαβίτισσες την ακολουθούν. Εκεί συναντούν τον Βοόζ, στενό συγγενή της Νεωμίν, ο οποίος, μετά από συζητήσεις με άλλους συγγενείς, παντρεύεται τη Ρουθ για να εκπληρώσει την υποχρέωση του λεβιρατικού γάμου, ώστε να αφήσει απογόνους ο νεκρός σύζυγος της Ρουθ. Εν τέλει αποκαλύπτεται πως η Ρουθ ήταν η προγιαγιά του Δαβίδ.

Τελευταία ενημέρωση: 8 Ιουνίου 2014