Εισαγωγή στο βιβλίο του
ΑΣΜΑΤΟΣ ΑΣΜΑΤΩΝ

Το Άσμα Ασμάτων ή Άσμα Σολομώντα είναι συρραφή ερωτικών τραγουδιών και ποιημάτων των προχριστιανικών Ιουδαίων. Ανήκει στην ομάδα "Αγιόγραφα" της ιουδαϊκής Βίβλου και στα "Ποιητικά - Διδακτικά" της χριστιανικής. Θεωρείται κανονικό βιβλίο από όλους τους γνωστούς κανόνες, με μόνη εξαίρεση τη Βίβλο των Μορμόνων. Όπως και με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια, έτσι κι εδώ δεν υπάρχει γνωστός συνθέτης-δημιουργός. Το σωσμένο κείμενο αποδίδει την σύνθεση στο μυθικό βασιλιά Σολομώντα αλλά κατά γενική ομολογία έχει γραφτεί πολλούς αιώνες μετά από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι έζησε ο Σολομώντας.

Το Άσμα Ασμάτων δεν αναφέρεται καθόλου στο Θεό και δεν περιέχει ηθικού τύπου διδασκαλία και περιγραφές γεγονότων. Στο σώμα του περιλαμβάνει αρκετές σκηνές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τολμηρές και, με μια πρώτη ματιά, δε φαίνεται να ταιριάζουν σε ένα ιερό βιβλίο. Όμως, πέρα από το ιστορικό, ηθικό και ομολογιακό ενδιαφέρον τους κι ελλείψει αυτόνομα οργανωμένης επιστήμης και φιλοσοφίας, τα βιβλία της Βίβλου ήταν και είναι ακόμα για πολλούς ανθρώπους πηγές βιοσοφίας και καθημερινών πρακτικών συμβουλών. Άλλωστε, στην αρχαία εβραϊκή κοινωνία και σε πολλές κατοπινές τα προξενιά και οι νόμιμες σχέσεις υπό την έγκριση των γονιών, που επισφραγίζονται με γάμο και τεκνοποιία, ήταν το μόνο είδος επίσημα αποδεκτής σεξουαλικότητας. Το Άσμα δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο.

Για το σκεπτικιστή, το Άσμα είναι μια ευχάριστη, σχετικά ανέμελη παρέκβαση. Πέρα από την προφανή επισήμανση του ερωτικού χαρακτήρα αρκετών περιγραφών, δεν μπορούν να εξαχθούν παρά λίγα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ιστορικότητα, την συνέπεια και τον ηθικό χαρακτήρα της Βίβλου.

Τελευταία ενημέρωση: 9 Δεκεμβρίου 2014