F.A.Q.

συχνές ερωτήσεις   

 

1 Γιατί χρησιμοποιείτε τη Μετάφραση των Εβδομήκοντα και γενικότερα το αρχαίο κείμενο;

Κατ' αρχάς για τον απλό λόγο ότι η Μετάφραση των Εβδομήκοντα και εν γένει το αρχαίο κείμενο της Βίβλου δεν καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα (το κείμενο που χρησιμοποιήσαμε προέρχεται από τη Βικιθήκη , της οποίας οι συντάκτες πιθανότατα το πήραν με τη σειρά τους από την Αποστολική Διακονία της Ελλάδος .

Εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια το παράδοξο άρθρο 3§3 του Συντάγματος της Ελλάδας που λέει: "Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη."

Ευτυχώς, εμάς αυτό δεν μας επηρεάζει, καθώς και το κείμενο έχουμε τηρήσει αναλλοίωτο (δεν θα υπήρχε λόγος, άλλωστε, να κατηγορηθούμε ότι σχολιάζουμε παραποιημένη Βίβλο) και δεν έχουμε κάνει επίσημη μετάφραση σε άλλο γλωσσικό τύπο. Τα λίγα χωρία που έχουν μεταφραστεί από εμάς στα Νέα Ελληνικά, έχουν γίνει αποκλειστικά για τη διευκόλυνση των αναγνωστών, καθώς αναγνωρίζουμε πως ειδικά η γλώσσα της Παλαιάς Διαθήκης είναι δύσκολη για τον μέσο Έλληνα αναγνώστη. Η γλώσσα της Καινής Διαθήκης είναι πολύ πιο βατή.

Όπου είναι σκόπιμο και ενδιαφέρον, κάνουμε και μερικές συγκρίσεις μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικης Βίβλου (κυρίως τη Μετάφραση επί Βασιλέως Ιακώβου, KJV).

2 Ποιοι είστε και τι προσόντα έχετε;

Ο αρχικός εμπνευστής της "Βίβλου για Σκεπτικιστές" (ΒγΣ) είναι ο Steve Wells, ο οποίος συχνά γίνεται αποδέκτης αυτής της ερώτησης (ακόμα και από άλλους σκεπτικιστές), οι οποίοι θεωρούν πως πρέπει να γνωρίζεις Εβραϊκά, Ελληνικά και να έχεις σπουδάσει θεολογία ή γλωσσολογία κ.λπ. πριν να είσαι σε θέση να σχολιάσεις τη Βίβλο.

Αυτή η κριτική είναι παρεμφερής με την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, "Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα", όπου μόνο οι "ανόητοι και ανίκανοι" δεν ήταν σε θέση να θαυμάσουν τα υπέροχα, νέα, αλλά ανύπαρκτα ρούχα του αυτοκράτορα. Βέβαια, το παιδί "που μπορούσε να δει μόνο ό,τι έβλεπαν τα μάτια του" είπε ότι ο αυτοκράτορας ήταν γυμνός. Αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζεται μόρφωση για την κριτική της Βίβλου, αλλά αν η έλλειψη θεοπνευστίας είναι εμφανής σε έναν απαίδευτο, είναι πολύ περισσότερο εμφανής σε κάποιον με περισσότερα προσόντα.

Ο ίδιος ο Steve Wells έχει πτυχίο Βοτανικής, με επιμόρφωση στη Χημεία και τα Μαθηματικά. Επειδή η ελληνική εκδοχή της SAB ήταν πολύ πιο απαιτητική, ιδίως λόγω του ότι έπρεπε να δουλέψουμε με αρχαίο κείμενο, η ομάδα που εργάστηκε στην κατασκευή του ιστότοπου ήταν όλοι άτομα που μπορούν να κατανοήσουν Αρχαία Ελληνικά και περιλαμβάνει πολλούς επαγγελματίες μεταφραστές.

Ο ιστοτόπος έχει δημιουργηθεί από την Ένωση Αθέων και όλοι οι συντελεστές είναι μέλη της που προσφέρουν εθελοντική εργασία. Αν αυτό σας προβληματίζει, μπορείτε απλά να περιηγηθείτε στις διάφορες σελίδες για να πειστείτε για την ποιότητα της δουλειάς μας.

3 Γιατί να πιστέψω αυτά που λέτε για τη Βίβλο;

Δεν έχετε κανένα λόγο να μας πιστέψετε. Διαβάστε τη Βίβλο και αποφασίστε μόνοι σας αν έχουμε δίκιο ή όχι. Αυτός είναι ο σκοπός της ΒγΣ. Είναι εντυπωσιακό πόσοι ενήλικες που δηλώνουν Χριστιανοί δεν έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη τη Βίβλο, πέρα από αποσπάσματα και τις ευαγγελικές περικοπές που διαβάζονται στην εκκλησία (για να μην πιάσουμε κι εκείνους που την μπερδεύουν την Καινή Διαθήκη με την Ιερά Σύνοψη).

4 Αφού είστε σκεπτικιστές και δεν πιστεύετε στη Βίβλο, γιατί χάνετε τόσο χρόνο με τη δημιουργία της ΒγΣ;

Επειδή τόσοι και τόσοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων ούτε την έχουν διαβάσει) πιστεύουν πως είναι ο Λόγος του Θεού. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να διαβάσει προσεκτικά τη Βίβλο και να αποφασίσει αν αξίζει να την πιστεύει. Αυτό είναι όλο. Αν πάψει να την πιστεύει ο κόσμος και να παίρνει στα σοβαρά αυτά που γράφει μέσα, ο ιστοτόπος αυτός θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης.

5 Οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν είναι φονταμενταλιστές. Γιατί επιμένετε σε μια κυριολεκτική ανάγνωση της Βίβλου;

Η εμμονή δεν είναι με την κυριολεκτική ανάγνωση, αλλά με το να λαμβάνεται στα σοβαρά ολόκληρη η Βίβλος χωρίς εξαιρέσεις. Είμαστε της άποψης πως οι περισσότεροι προοδευτικοί Χριστιανοί δεν πιστεύουν τη Βίβλο· απλά παριστάνουν πως την πιστεύουν λόγω δογματικής υποχρέωσης. Κάποιοι δεν κάνουν καν αυτό, αλλά όλοι λένε πως οι πεποιθήσεις τους προέρχονται από αυτήν. Κάπως ανειλικρινές δεν είναι αυτό;

Επιπλέον δεν υπάρχει αλληγορικός τρόπος ερμηνείας κάποιων στίχων της Βίβλου, π.χ. Λευ 20,13 ή Εξ 22,18. Είτε θεωρείτε πως είναι σωστό να σκοτώνονται οι ομοφυλόφιλοι και οι μάγισσες, είτε όχι. Αν όχι, πείτε το και ας είστε αρκετά ειλικρινείς ώστε να πείτε πως εν τέλει η Βίβλος δεν είναι ούτε θεόπνευστη, ούτε περιέχει συνολικά καλές ηθικές συμβουλές.

Τέλος, τώρα με την οικονομική κρίση και τη στροφή πολλών συμπολιτών μας στην Εκκλησία και τον ολοκληρωτισμό, δεν μπορούμε να είμαστε καν σίγουροι πόσοι είναι οι ελληνόφωνοι φονταμενταλιστές (Ορθόδοξοι, ΓΟΧ κ.λπ.)

6 Επιτρέπετε σε Χριστιανούς να πουν την άποψή τους;

Η αγγλική SAB έχει ήδη συγκεντρωμένο αρκετό υλικό με απαντήσεις Χριστιανών στα διάφορα ζητήματα που θίγονται. Φυσικά αυτά προέρχονται κυρίως από ένα προτεσταντικό περιβάλλον και είναι στα Αγγλικά. Η εργασία είναι αρκετά επίπονη χωρίς να χρειάζεται να μεταφράσουμε και τις απαντήσεις στα Ελληνικά.

Ωστόσο, όποιος επιθυμεί μπορεί να μας στείλει συνδέσμους σε υλικό που απαντούν σε διάφορα ζητήματα που θίγονται στις σελίδες της ΒγΣ. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις:

  • Η απάντηση θα πρέπει να είναι στα Ελληνικά
  • Θα πρέπει να μας πείτε σε ποιο σημείο/σημεία απαντάτε ακριβώς
  • Αν η απάντηση δε βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι σχετικά μικρή, μπορούμε να την προσθέσουμε στο υποσέλιδο του εκάστοτε κεφαλαίου, αλλά εντός λογικών πλαισίων.
  • Μη στέλνετε μήνυμα με σκοπό να περάσουμε ολόκληρες σελίδες ως απαντήσεις. Δεν πρόκειται να κάτσουμε π.χ. να ψάξουμε και να βάλουμε από μόνοι μας ολόκληρο το περιεχόμενο της ΟΟΔΕ στα διάφορα κεφάλαια.

Πληροφορίες για το πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα "Επικοινωνία". Είστε επίσης ευπρόσδεκτοι να εγγραφείτε και να συζητήσετε για ό,τι σας ενδιαφέρει και στο φόρουμ της Ένωσης Αθέων.

7 Αφού κάποια ζητήματα έχουν απαντηθεί, γιατί δεν τα αφαιρείτε;

Εννοείται ότι αφαιρούμε λάθη που οφείλονται αποκλειστικά σε εμάς. Για τις άλλες περιπτώσεις, το ότι μια π.χ. αντίφαση έχει απαντηθεί, δεν σημαίνει πως η Βίβλος δεν την περιέχει, έστω και ως φαινομενική αντίφαση. Επίσης το κακό είναι ότι μια απάντηση δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει όλους τους Χριστιανούς, όλων των ομολογιών και πως όλοι θα συμφωνήσουν μαζί της. Τέλος, πολλές επιλύσεις αντιφάσεων βασίζονται σε εικασίες και όχι σε απτά στοιχεία.

8 Γιατί σημειώνετε και ψιλολεπτομέρειες; Η Βίβλος έχει ήδη αρκετά σοβαρά προβλήματα. Με αυτήν την τακτική βοηθάτε τους πιστούς να αγνοήσουν τη δουλειά σας.

Ναι, αυτό είναι πρόβλημα. Κανείς δεν αμφιβάλει πως, για παράδειγμα οι στίχοι Α Βασ 15,2-3, Ιεζ 23,20 ή Λευ 19,18 είναι σκληροί, βρώμικοι ή καλοί αντίστοιχα. Αλλά πολλά χωρία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Κάποιοι νομίζουν πως είναι σημαντικά και πρέπει να συμπεριληφθούν, ενώ άλλοι πως είναι αδιάφορα και μπορούν να παραλειφθούν.

Αν και θα θέλαμε ο ιστοτόπος να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται, δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα. Έτσι, όταν αποφασίζουμε τι μένει και τι φεύγει, προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς θα έβλεπε ένας "αντικειμενικός παρατηρητής" το χωρίο και σημειώνουμε αναλόγως. Διαφορετικά το παραλείπουμε.

9 Η βία και το σεξ είναι σημαντικά θέματα σε όλη την ανθρώπινη λογοτεχνία. Γιατί να μην τα περιέχει και η Βίβλος;

Δεν είναι ούτε η βία, ούτε το σεξ πρόβλημα, αλλά ο ρόλος του Θεού στα περιστατικά που τα περιλαμβάνουν.

Για παράδειγμα στο Α Βασ 15,3, ο Σαούλ διατάσσεται από το Θεό να σκοτώσει τους πάντες. Αλλού υπάρχει άσκοπη βία, ακόμη και χωρίς την άμεση εμπλοκή του Θεού. Π.χ. η ιστορία στους Κρ 19 είναι μία από τις πιο βίαιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Επίσης υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με τη σεξουαλική ηθική της Βίβλου. Για παράδειγμα, στη Γεν 19 ο Λωτ (που θεωρείται δίκαιος στο Α Πετ 2,7-8) μεθάει και αφήνει εγκύους τις παρθένες κόρες του, χωρίς να διαφαίνεται πως ο Θεός είναι αντίθετος με αυτό. Κάποια χωρία δε είναι απλά βρόμικα, αλλά χωρία όπως το Ιεζ 23,20 συμπεριλαμβάνονται στον αγνό λόγο του Θεού (Ψλμ 11,7)

10 Το υλικό είναι διαθέσιμο σε άλλες μορφές πέρα από αυτόν τον ιστότοπο;

Αυτήν τη στιγμή όχι.

Βέβαια, το υλικό έχει σχεδιαστεί για να είναι σε θέση να μεταφερθεί εύκολα σε CD-ROM, αλλά δεδομένου πως κάτι τέτοιο θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα (έστω και αν τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση της Ένωσης Αθέων) θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την άδεια του Steve Wells. Το ίδιο ισχύει και για κάποια μελλοντική έντυπη έκδοσή της (η αγγλική έκδοση κυκλοφορεί ήδη σε βιβλίο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ.

11 Πώς μπορώ να βοηθήσω κι εγώ στη ΒγΣ;

Ευχαριστούμε για την προθυμία σας. Όλη η δουλειά γίνεται μέσα από την Ομάδα Εργασίας Μεταφράσεων της Ένωσης Αθέων. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ομάδα εργασίας μέσω του φόρουμ «Αθεΐα». Αν είστε μέλος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα εργασίας μέσω του forum. Πάντως, σε γενικές γραμμές, ψάχνουμε άτομα που οπωσδήποτε γνωρίζουν άριστα Αγγλικά, ενώ είναι επιθυμητή και κάποια γνώση Αρχαίων Ελληνικών και ελάχιστη γνώση HTML.

Φυσικά, αν εντοπίσατε κάποιο λάθος, μπορείτε να μας ενημερώσετε με ένα e-mail.

Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιουνίου 2014